Houtsoorten

Hieronder vind u de hout soorten en dakbedekking waar wij in hoofdzaak mee werken.

Naast deze soorten kunnen wij meer dan 75 soorten hout leveren waardoor er altijd wel iets naar uw wens tussen zit.

Al ons hout is FSC gekeurd en ecologisch verantwoord gekapt.

Onze dak bedekkingen zijn gekeurd volgens de Europese normen en milieu vriendelijk geproduceerd.

Massaranduba

Massaranduba is een zware houtsoort die (in de regel) in water zinkt. Vers gekapt is het vleeskleurig, maar het donkert na en krijgt dan een rode tot roodbruine kleur. Het hout is heel sterk, maar goed te bewerken en mooi af te werken. Hoewel het in feite geschikt is voor een groot scala aan toepassingen, van heel fijn (bijvoorbeeld muziekinstrumenten) tot grove constructies, wordt het tegenwoordig vooral gebruikt in de water- en bruggenbouw en voor tuinhout.

Massaranduba

Afrikaans Padoek

Het kernhout van Afrikaans Padoek is fel oranjeachtig rood, ook wel koraalrood genoemd, vandaar ook wel de Franse naam Corail. Bij blootstelling aan licht verandert deze kleur snel tot vaal roodbruin en op den duur tot zwartbruin. Padoek is een zeer stabiele houtsoort dat niet werkt en nauwelijks vervormt.

Padoek

Merbau

Het hout is in kleur zeer variabel: van geel tot donkerbruin, al dan niet met donkere delen. Het hout is sterk en duurzaam en wordt veel gebruikt in buitendeuren, sluizen & bruggen en parket dat heel intensief belopen wordt.

Als Merbau nat wordt of in contact komt met water-oplosbare verf, kan het zijn dat het gaat “bloeden”, wat inhoudt dat dit water rood kleurt. In Maleisié noemt men het daarom “Duivelshout”.

Merbau

Mahonie

Mahonie is een bekende houtsoort en als gevolg daarvan wordt het in het algemeen spraakgebruik ook wel een kleur genoemd. Oorspronkelijk was mahonie afkomstig uit  West-Indië, van Swietenia Mahagoni (familie Meliaceae). Het is mooi stabiel hout, waarmee meubels te maken zijn die niet in een andere houtsoort te maken zijn. Ook wordt het veel gebruikt voor in de botenbouw. Tevens is het in gebruik voor bepaalde muziekinstrumenten, met name voor de klankkast van vele gitaren.

Mahonie

Wit Essen

Er is een duidelijk kleurverschil tussen kern- en spinthout, maar meestal wordt alleen het spinthout gebruikt. Voor sommige decoratieve toepassingen wordt juist het bruine kernhout gebruikt. Ook het spint is heel decoratief: op het dosse vlak tekenen de groeiringen zich af als een vlamtekening: vanwege dit effect is dit hout gewild voor meubels, vloeren en trappen.
Het spint van West Europees Essen is lichtgekleurd (geelwit), taai en sterk. Vanwege de elasticiteit van Wit Essen wordt het gebruikt voor toepassingen in de sport zoals de liggers van gymnastiektoestellen en voor gereedschapsstelen, zoals die van bijlen en spaes.

Essen wit

Douglas hout ( deze gebruiken wij standaard in onze overkappingen)

Douglas is de naam van een  houtsoort, afkomstig van de douglasspar. Het spint is bleekbruin; het kernhout is roze-bruin.

Van oude douglasbomen uit de VS afkomstig hout staat in Nederland bekend als Oregon pine. Het is vanwege de gunstige eigenschappen voor bijna alle doeleinden te gebruiken, zoals in de bouw, voor vloeren, schuttingen, masten etc. Oregon pine wordt gebruikt voor binnen- en buitentimmerwerk en in de meubelmakerij.

Douglas

Polycarbonaat platen

Douglas

Riet dakplaten

Douglas

Dakpanplaten

Douglas

EPDM dakfolie

Douglas